Koulutus antaa pohjan elämälle

Koulutus, sivistys ja osaaminen ovat tulevaisuuden kunnan tärkeimmät tehtävät. Meidän on tehtävä kaikkemme pitkällä aikavälillä sen eteen, että kaikilla kuntalaisilla olisi vähintään toisen asteen tutkinto.

Näin perjantaina työviikon päätteeksi on hyvä istahtaa jälleen alas ja tarkastella omia vaaliteemoja. Olen yhdeksi teemaksi nostanut koulutuksen ja asettanut tavoitteiksi opiskelupaikan löytymisen peruskoulun jälkeen lukiossa tai ammatillisella toisella asteella. Olen nostanut vaaliteemoihini myös laadukkaan maksuttoman sivistyspolun varhaiskasvatuksesta aina korkeakoulutukseen ja jatko-opintoihin saakka.

Koulutus, sivistys ja osaaminen ovat tulevaisuuden kunnan tärkeimmät tehtävät. Meidän on tehtävä kaikkemme pitkällä aikavälillä sen eteen, että kaikilla kuntalaisilla olisi vähintään toisen asteen tutkinto. Tilanne tällä hetkellä Tilastokeskuksen väestön koulutusrakennetilaston mukaan on, että 17 prosentilla 20–29-vuotiaista ei ole perusasteen jälkeistä tutkintoa. Näiden nuorten asema työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa on heikompi kuin muilla.

Meidän on huolehdittava nuorten yhdenvertaisista mahdollisuuksista koulutukseen. Koulutus parantaa työllistymistä ja antaa parhaat eväät työelämän muutosten vaatimalle osaamisen kehittämiselle.

Oulunkin on annettava koulutustakuu kaikille alle 18-vuotiaille nuorille. Jokaisella alaikäisellä oululaisella on oikeus koulutuspaikkaan tai koulutusta tukevaan työtoimintaan tai kuntoutukseen. Koulutustakuulla ehkäistään nuorten syrjäytymistä.

Olen aikaisemmin blogissani nostanut esiin ehkäisevän työn. Painopisteenä nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä on oltava ehkäisevässä työssä ennaltaehkäisy ja varhaisessa puuttumisessa. Meidän on varmistettava kaikille nuorille riittävä tuki jo perusasteella sekä kehittää koulutusta erilaisten oppijoiden tarpeisiin. Nuoria on tuettava matalalla kynnyksellä toimivalla yhden luukun periaatteella. Kaikenikäisten, erilaisista lähtökohdista tulevien kuntalaisten kouluttautuminen maksaa itsensä takaisin työllisyyden ja osallisuuden kasvuna sekä ehkäisee syrjäytymistä.

Sellaiset kunnat menestyvät, jotka panostavat voimakkaasti koulutukseen ja sivistykseen.

-Mika

0 comments on “Koulutus antaa pohjan elämälle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: