Nollatoleranssi kiusaamiselle

Varsinaisen vaalipäivän lähestyessä palasin jälleen vaaliteemojeni pariin. Olen niihin edelleen tyytyväinen. Toki tässä kuukauden aikana on tullut hetkiä jolloin olen ajatellut, että mitä olen vaaliteemoistani unohtanut, mitä pitäisi lisätä, miten muokata teemoja. Ehkä paljonkin pitäisi lisätä, mutta valintoja pitää pystyä tehdä.

Tapasin tänään työmatkalla ystävän, jonka kanssa keskustelimme kuntavaaleista, vaaliteemoistani ja monesta muustakin asiasta. Tämä keskustelu ja sydämelliset tsemppaukset vaaleihin jäivät mieleen. Tapaaminen antoi myös voimia, joita vielä tässä vaalihumussa tarvitsen. Tapaamisen jälkeen mieleeni nousi myös vaaliteemani, jossa nostan esiin nollatoleranssin kiusaamiselle niin koulussa, työssä kuin vapaa-ajalla.

Olen itse teini-iässä ollut koulukiusaamisen kohde. Nimittelyä, haukkumista, potkimista, syljeskelyä. Olin erilainen ja olen sitä edelleen, mitä se sitten tarkoittaakaan. Kun on siis erilainen. Ehkä on hyvä kysyä mikä on normaali. Erilaisuudelleni ei kuitenkaan minun nuoruudessa löytynyt ymmärrystä tai hyväksyntää, ainakaan kiusaajien puolelta. Eihän se hyvältä tuntunut, ei edelleenkään. Onneksi on mahtavia ystäviä, jotka silloin puolustivat, ymmärsivät ja olivat ystäviä. Vanhemmille en oikein koskaan uskaltanut kertoa kiusaamisesta, vaikka he kyllä kyselivät. Koulussa muistan yhden kerran, kun rehtori puuttui toisen oppilaan asiattomaan kielenkäyttöön, joka kohdistui minuun. Sekin vähän hävetti, koska tapauksesta nousi mielestäni vähän turhan iso haloo. Ehkä olin oppinut nielemään asian ja jatkamaan siitä eteenpäin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

No, tässä olen nyt kuntavaaliehdokkaana ja vaaliteemoihini olen nostanut nollatoleranssin kiusaamiselle, niin työssä, vapaa-ajalla kuin koulussa. Koulun tulee olla turvallinen ympäristö siellä opiskeleville lapsille ja nuorille. Kukaan ei saa joutua kiusaamisen kohteeksi sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun tai seksuaalisen suuntautumisen takia, ei myöskään minkään muun syyn takia. Meidän on varmistettava se, että kaikki lapset ja nuoret saavat kasvaa turvallisessa ympäristössä. Lasten ja nuorten moninaisuus on rikkaus.

Vaalikampanjoinnin aikana kuulee, näkee ja lukee monenlaisia ajatuksia ja kommentteja ehdokkaiden sekä puolueiden ajatuksista ja edistämistä asioista. Moninaisuus on hienoa, ja erilaisille mielipiteille on tilaa. Vihapuhetta en kuitenkaan hyväksy. Euroopan neuvoston ministerikomitean mukaan vihapuhe on sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen. Vihapuheeseen on puututtava, se on ihmisoikeusloukkaus.

Joskus tuntuu myös siltä, että meille aikuisille voisi enemmän ja vähemmän muistuttaa hyvästä käytöksestä. Vaikka olemme kaikki erilaisia niin olemme kuitenkin samanarvoisia. Meistä jokainen on yhtä arvokas.

Tehdään Oulusta yhdessä vielä suvaitsevaisempi kaupunki!

-Mika

0 comments on “Nollatoleranssi kiusaamiselle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: