Blogikirjoitus

Ei käännetä selkäämme palkansaajille

Työllisyys ei synny ihmisten asemaa heikentämällä. Työllisyysastetta saadaan nostettua sillä, että osaamista, tutkimusta ja hyvinvointia vahvistetaan. Osaavat ja hyvinvoivat työntekijät ovat meidän vahvuus ja tärkeä resurssi tulevaisuudessakin. Meidän vahvuus on korkea koulutustaso ja vakaa valtio.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho hyökkäsi puolueensa puoluevaltuuston kokouksessa poikkeuksellisen avoimesti suomalaisen palkansaajan asemaa ja turvaa kohtaan. Halla-aho vaati pitämässään puheessaan Suomeen palkkojen alentamista, leikkauksia työttömyysturvaan ja irtisanomissuojaan, työehtosopimusten yleissitovuuden purkamisesta sekä julkisia palveluja rahoittavien verojen leikkauksia. Perusuomalaisten talouslinja kurittaisi ennennäkemättömällä tavalla pieni- ja keskituloisia.

Tätä ei voi antaa tapahtua. Suomesta ei saa tulla matalapalkkamaa, jossa halpatuotanto kukoistaa. Halla-ahon esitys leikkaisi julkisia palveluja ja heikentäisi pieni- ja keskituloisten työehtoja. Miten tähän suhtautuvat ne, jotka tekevät pitkiä työpäiviä? Taasko leikattaisiin palkansaajilta? Ei Suomessa voi viedä työntekijöiden työskentelyolosuhteita taaksepäin.

Ehdotukset heikennyksistä muun muassa työttömyysturvaan ja irtisanomissuojaan, työehtosopimusten yleissitovuuden purkamisesta sekä veroleikkauksista johtavat hyvinvointivaltion alasajoon. Työehtosopimusten yleissitovuuden romuttaminen vie palkansaajan perusturvan. Se johtaa myös siihen, että yksittäiset työntekijät neuvottelevat ehdoista henkilökohtaisesti työnantajan kanssa. Tämä romuttaa työelämän minimiturvan. Tämä johtaa siihen, että jo ennestään heikommassa asemassa olevat matalapalkka-alojen ahkerat suomalaiset työntekijät kantavat raskaimmat seuraukset.

Me sosialidemokraatit uskomme siihen, että työllisyys ei synny ihmisten asemaa heikentämällä. Työllisyysastetta saadaan nostettua sillä, että osaamista, tutkimusta ja hyvinvointia vahvistetaan. Osaamista tulee vahvistaa eri tavoin. Se takaa tulevaisuudessa osaavan työvoiman saamisen ja työllisyysasteen nousemisen. Työntekijöiden suoja tuo työmarkkinoille vakautta, se tekee itsensä kehittämisestä mahdollista sekä vahvistaa maan sisäistä luottamusta. Osaavat ja hyvinvoivat työntekijät ovat meidän vahvuus ja tärkeä resurssi tulevaisuudessakin. Meidän vahvuus on korkea koulutustaso ja vakaa valtio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.