Blogikirjoitus

Hoitotakuu etenee

Hyvinvointivaltion tehtäviä on kehitettävä myös pandemiavuoden keskellä. Hoito- ja hoivavelan purkamisen on oltava keskiössä koronapandemian jälkihoidossa.

Hallitus on päättänyt seitsemän päivän hoitotakuun toteuttamisesta. Esitystä hoitotakuun nopeuttamiseksi valmistellaan parhaillaan, ja budjettiriihessä hallituspuolueet sopivat hoitotakuun rahoituksesta. Käynnissä oleva prosessi kertoo Marinin johtaman hallituksen sitoutumisesta seitsemän päivän hoitotakuun toteuttamiseen. 

Hyvinvointivaltion tehtäviä on kehitettävä myös pandemiavuoden keskellä. Hoito- ja hoivavelan purkamisen on oltava keskiössä koronapandemian jälkihoidossa. Tämä on osa sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää politiikkaa, jonka toteuttamiseen Marinin hallitus on sitoutunut. 

Uuden hoitotakuun myötä kiireettömään hoitoon pääsisi jatkossa seitsemässä päivässä. Tällä hetkellä raja on kolme kuukautta. Hammashoidon osalta hallitus esittää hoitotakuun nopeuttamista kuudesta kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Hoitotakuu koskee myös mielenterveyspalveluita. 

Hoitotakuun toteuttaminen parantaa merkittävästi ihmisten hyvinvointia. Nopealla hoitoonpääsyllä voidaan estää vaivojen pitkittyminen ja ehkäistä monia ongelmia. Oikea-aikainen hoito on yhteiskunnan etu. Avunsaannin pitkittyessä ongelmat kertaantuvat, kustannukset kasvavat ja muun muassa työkyvyttömyyden riski kasvaa.  

Palveluiden järjestämiseen on osoitettava myös rahoitus. Lakimuutokset eivät yksin riitä. Siksi hallitus sopi budjettiriihessä satsauksista, jotka mahdollistavat hoitotakuun toteuttamisen suunnitellussa aikataulussa tämän vaalikauden aikana. 

Kirjoitus on julkaistu Kalevan mielipidepalstalla 24.9.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.