Blogikirjoitus

Hyvä mahdollisuus miettiä toimintaa uusista näkökulmista

Korona pandemia on haastanut monia katsomaan asioita uudesta näkökulmasta. Myös järjestöissä on jouduttu uuden tilanteen eteen. Miten perinteinen kasvokkainen kohtaaminen korvataan?

Koronaepidemia on haastanut meitä kaikkia miettimään monia asioita uusiksi. Useissa perheissä vanhemmat ovat etätyössä ja lapset käyvät etäkoulua kotona. Lukuisat toimistotilat ovat tyhjentyneet työntekijöistä ja työtä tehdään väliaikaisista kotiin kasatuista kotikonttoreista. Tiedän myös työpaikkoja, joissa työntekijät vuorottelevat ketkä ovat paikalla varsinaisella työpaikallaan, kun toiset ovat etätyössä. Valitettavasti myös monille koronaepidemia on aiheuttanut työnkeskeytyksen tai lomautuksen.

Järjestöt ovat joutuneet miettimään uudessa tilanteessa kuinka järjestävät sääntömääräiset kokoukset. Eikä vain kuinka sääntömääräinen kevätkokous järjestetään vaan kuinka järjestön hallitus kokoontuu. Enemmän uskon, että tuskaisia tunteita on herättänyt pohdinnat siitä miten toteuttaa järjestön suunniteltua toimintaa, kun isompien ryhmien kokoontumista on rajattu määräajaksi.

Useammassa järjestössä luottamustehtävissä toimivana on ollut ilo huomata kuinka ketterästi hallitukset kokoontuvat verkkokouksiin ja voivat hoitaa sääntöjen mukaista rooliaan ja tehtävää järjestössä. Sääntömääräisen kevätkokouksen järjestäminen on sitten jo tuottanut vähän enemmän miettimistä, koska aina on myös pohdittava valmiiksi se kuinka toimitaan jos tulee esimerkiksi äänestystilanne.

Ei koskaan niin paljoa pahaa etteikö siinä olisi jotakin hyvää. Järjestöt ovat kilvan luoneet tässä uudessa tilanteessa tapoja tavoittaa jäsenensä ja järjestää toimintaa eri tavoin. Olen ollut eri järjestöissä luottamustehtävissä noin 30 vuotta. Aina olen kuullut siitä kuinka järjestöihin pitää saada uusia jäseniä, nuorempia jäseniä, innostaa passiivisia osallistumaan ja tehtävä asioita uudella tavalla. Silti usein käy niin, että sama vanha kaava toistuu, koska aina on tehty näin.

Nyt on erinomainen tilanne katsoa asioita uudesta näkökulmasta ja järjestää tapahtumia uudella tavalla. En sano, etteikö perinteisiä kokouksia, tapahtumia ja tilaisuuksia voisi olla edelleenkin. Nyt vaan on hyvä tilaisuus ottaa järjestössä esimerkiksi digiloikka ja kokeilla löytäisikö vaikka sosiaalisen median kanavalla järjestettävän live-tapahtuman kautta niitä uusia asiasta ja aatteestakin kiinnostuneita. Itse odotan mielenkiinnolla millainen on mahdollinen virtuaalinen vapputapahtuma tai valtakunnallisen ammattijärjestön verkossa järjestettävä kevätkokous. Toivottavasti niihin eksyy myös niitä jäseniä, joita en ole aikaisemmin kohdannut järjestötoiminnassa. Ehkä pääsen näistä uusista kohtaamisista kirjoittamaan jossakin kohtaa toukokuuta tänne blogiin.

Tässä digitaalisten loikkien keskellä on tietysti tärkeää muistaa tietoturva ja verkossa järjestettävien tilaisuuksien saavutettavuus. Meillä on aivan varmasti niitä henkilöitä jäsenistössä, joille nämä digiloikat ilman opastusta ja tukea ovat liian isoja harppauksia. On siis huolehdittava siitä, että kaikki pysyvät mukana nyt ja tulevaisuudessa.

Kuva: Minna Lehtinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.