Blogikirjoitus

Kuunnellaan, keskustellaan ja ollaan läsnä

Perjantaina poliisi ilmoitti uusista seksuaalirikosepäilyistä Oulussa. Tänään sunnuntaina uutisoitiin vastaavanlaisista rikosepäilyistä Helsingissä. Kaikki seksuaalirikokset ovat tuomittavia ja niiden tekijöitä on rangaistava.

Nyt ilmi tulleet uudet seksuaalirikokset puhututtavat. On todella vaikeaa ymmärtää mikä on ajanut seksuaalirikoksiin syyllistyneet näihin tekoihin. Keskustelu rikosten ympärillä ei kuitenkaan ole ollut mielestäni kaikilta osin asiallista. Mielestäni keskusteluissa on monessa kohtaa unohtunut uhrit ja miten rakentaa tulevaisuutta tällaisten vakavien ja järkyttävien rikosten jälkeen. Mielestäni keskusteluissa on leimattu ihmisryhmiä, jotka eivät ole syyllistyneet rikoksiin. Myöskään viranomaiset eivät ole säästyneet asiattomilta kommenteilta sosiaalisessa mediassa.

Luotan suomalaisiin viranomaisiin ja oikeuslaitokseen. Heille on varmistettava resurssit sekä työrauha, jotta tutkimukset saadaan valmiiksi ja rikolliset oikeuden eteen. Samalla on arvioitava mitä lainsäädännön suhteen on muutettava. Myös kriisipalveluille on varmistettava resurssit, jotta kaikki saavat sitä apua ja tukea, jota tässä tilanteessa tarvitaan.

Miten tästä eteenpäin?

Näen tärkeäksi, että Oulussa eri viranomaiset ja lasten sekä nuorten parissa työtä tekevät monialaisesti tarjoavat tukea niille kaikille, jotka sitä tarvitsevat ja haluavat. Tällaisista rikoksista ei ole helppoa puhua. On löydyttävä aikaa ja luotettavia aikuisia, jotka matalalla kynnyksellä kuuntelevat, keskustelevat ja tukevat lapsia ja nuoria heidän vanhempiensa rinnalla.

Tällaisessa tilanteessa, eteenpäin katsoessa ,korostuvat ennakoiva ja ennaltaehkäisevä työ. Turvalliset toimintaympäristöt ja harrastukset lisäävät turvallisuuden tunnetta. Lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen on oltava tarjolla riittävästi mediakasvatusta, joka opastaa turvalliseen toimintaan digitaalisissa medioissa.

Kuunnellaan, keskustellaan ja ollaan läsnä – kaikkien kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.