Blogikirjoitus

Minun Eurooppa on moninainen

Äitienpäivän rinnalla tänään vietetään Eurooppa-päivää. Hyvää äitienpäivää ja hyvää Eurooppa-päivää.

Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota vietetään aina 9.5. Schumanin julistuksen vuosipäivänä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi. Schumanin ajatuksena oli luoda eurooppalainen elin, joka hallinnoisi yhteisesti hiilen ja teräksen tuotantoa. Tällaisen elimen perustamista koskeva sopimus allekirjoitettiin vajaa vuosi myöhemmin. Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.

Kansainvälisellä yhteistyöllä on ollut minulle aina merkittävä rooli työssä ja arjessa. Kipinä kansainväliseen yhteistyöhön juontaa juurensa nuoruuden harrastukseeni, joka ensin vei tanssiurheilukilpailuihin Ruotsiin, myöhemmin Englantiin. Vanhempieni aktiivisuus järjestöissä kansainvälisestikin toi meille kotiin usein ulkomaalaisia vieraita. Olen ollut aktiivi niin Pohjola-Nordenissa kuin Eurooppalainen Suomi -järjestössä.

Kansainvälisyys näkyy erityisesti työssäni

Nuorisotyön urallani kansainvälisyys on tarkoittanut lukuisia Euroopan unionin osarahoittamia hankkeita. Olen toiminut niin projektipäällikkönä kuin osallistujan roolissa kymmenissä EU-hankkeissa, joiden kautta ja avulla sadat nuoret ovat päässeet osallistumaa eurooppalaisiin nuorisovaihtoihin ja vapaaehtoistyöprojekteihin sekä nuorisotyön ammattilaiset vahvistamaan osaamistaan ja jakamaan tietoa sekä taitoja kollegoilleen. Olenpa ollut kollegani kanssa yhden juhannuksen Marokossa Euroopan Unionin lähettämänä asiantuntijana nuorten ohjaustyöhön liittyvässä seminaarissa.

Rahoitusta suuremman arvon näen sillä yhteistyöllä, jota nuoret, nuorisotyön ammattilaiset, kollegani ja minä olemme vuosien aikana päässeet tekemään. Olen kollegoideni kanssa päässyt eurooppalaisen yhteistyön kautta viemään suomalaista laadukasta ja ammattimaista nuorisotyön ja -politiikan osaamista ympäri Eurooppaa ja Afrikkaa. Sen rinnalla olemme oppineet paljon sellaista, jota emme olisi ilman kansainvälistä yhteistyötä koskaan oppineet.

Eurooppa on minulle ennen kaikkea moninainen. Ihmisten ja kulttuurien moninaisuus on rikkaus. Sen rinnalla, että olen oppinut muista Euroopan maista, sen kulttuurista ja ihmisistä, olen oppinut joka kerta aina lisää itsestäni ja myös Suomesta. Kansainvälinen yhteistyö on myös kulttuurien välistä oppimista. Toivottavasti osaamme kaikki nähdä tämän ihmisten ja kulttuurien moninaisuuden rikkautena. Eurooppalaisuus rakentuu ihmisten väliselle yhteistyölle. Yhteistyö rakentuu vahvassa vuorovaikutuksessa, jossa puhumisen rinnalla on myös tärkeää kuunnella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.