Blogikirjoitus

Sote-uudistuksessa ihmisten tarpeet ja palvelut keskiöön

Vaalityössä minulta on usein kysytty ajatuksiani soten tulevaisuudesta ja mikä on mielestäni tärkein uudistuksen jatkotyöstämisessä. Olen aina nostanut ihmiset ja heidän tarpeensa sekä palvelut keskiöön. Tämä on myös SDP:n näkökulma asiaan. Meidän on pidettävä jokaisesta huolta – ikään, elämäntilanteeseen ja tulotasoon katsomatta. Meillä ei saa enää jäädä ketään hyvinvoinnin katveeseen.

Kansalaisia on puhututtanut erityisesti ikäihmisten hoito ja hoiva. Ikävät hoidon laiminlyönnit eivät saa enää toistua. Ikäihmisten ja heidän omaisten on voitava luottaa suomalaiseen hoitoon ja hoivaan. Ei voi olla niin, että meidän pitää jatkuvasti olla vahtimassa omaisina läheistemme hoidon tasoa ja saavatko ikäihmiset arvoistaan hoivaa.

Haluamme SDP:ssä ratkaista sosiaali- ja terveydenhuollon sekä vanhustenhoidon ongelmat. Sote-palveluiden järjetämisestä mallissamme vastaavat sote-kunnat, jotka ovat itsehallinnollisia alueita valtion ja kuntien välissä. Sote-kunnilla on mallissa päätösvalta siitä kuinka palvelut tuotetaan, lähtökohtana julkiset sotepalvelut. Mallimme sisältää esityksen kiireettömän hoidon hoitotakuusta, joka takaa hoitoon pääsyn viikossa. Terveydenhuolto vaatii myös tuhat uutta lääkäriä ja hoitajaa pitämään huolta suomalaisten terveydestä. Ikäihmisten hoitoon liittyen 0,7:n hoitajamitoitus on kirjattava lakiin.

Mielenterveyspalvelut ovat olennainen osa terveydenhuoltoamme. Tutkimusten mukaan suomalaisten psyykkinen rasittuneisuus on kasvussa niin lasten, nuorten kuin aikuisten kohdalla. Mielenterveysongelmien ehkäisy ja hoidon kehittäminen tarvitsee oman kansallisne ohjelman. SDP on esittänyt psykoterapiatakuuta, jossa tarpeen mukaiseen hoitoon pääsy taataan kuukauden sisällä hoidon tarpeen tunnistamisesta. Tämän takuun tulee koskettaa myös työelämän ulkopuolella olevia.

Nostan sotesta puhuttaessa esille aina myös päihdepalveluiden saatavuuden. Siinä ilmenee eri paikkakunnilla suuria eroja ja saatavuutta on parannettava. Päihdepalveluiden suhteen tärkeää ovat varhainen puuttuminen, matalan kynnyksen palvelut ja päihdekuntoutuksen resurssien turvaaminen. Päihdeongelma on aina laajempi kuin vain yksilön ongelma. Sen takia on tärkeää, että myös ongelmaisen perhe saa tarvittavaa tukea.

Sote-mallista puhuttaessa emme saa myöskään ohittaa sosiaalipalveluja. Ne ovat erittäin tärkeä osa yhteiskuntaamme. Tähän mennessä keskustelussa on ollut aivan liian vähän sosiaalityön painotusta. Se tarvitsee myös panostuksia ja resursseja. Sosiaalityön, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon on toimittava saumattomasti yhdessä, monialaisesti ja -ammatillisesti.

Minun sote-malli ei sisällä lehmänkauppoja, jossa toiselle luvataan jotakin, että saa itse sellaista mitä haluaa. Luotan siihen, että parlamentaarisella valmistelulla tulevalla hallituskaudella uusi sotemalli saadaan kuntoon ja ihmiset heidän tarvitsemansa palvelut.

Tehdään yhdessä muutos paremman huomisen puolesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.